­č窭čç░ Hlavu hore, Slovensko!

Politick├ę strany zdru┼żen├ę na spolo─Źnej kandid├ítke Ma─Ćarsk├ę f├│rum, Ob─Źianski demokrati Slovenska, Za regi├│ny, R├│mska koal├şcia, Demokratick├í strana plne re┼ípektuj├║ rozhodnutie prezidentky SR Zuzany ─îaputovej nekandidova┼ą v nasleduj├║cich prezidentsk├Żch vo─żb├ích. Je n├ím to ├║primne ─ż├║to, no re┼ípektujeme toto jej slobodn├ę rozhodnutie. Z├írove┼ł jej ├║primne ┼żel├íme ve─ża vn├║tornej sily a pozit├şvnej energie, ktor├║ bude ur─Źite potrebova┼ą pri dokon─Źen├ş d├┤stojne vykon├ívan├ęho prezidentsk├ęho mand├ítu.

Z├írove┼ł sme hlboko znepokojen├ş z toho, ┼że vulgariz├ícia spolo─Źensk├ęho ┼żivota, cie─żavedom├í diskredit├ícia, zastra┼íovanie politick├Żch a n├ízorov├Żch oponentov sa stala normou v politick├Żch diskusi├ích. Hrozby zabit├şm na┼íej pani prezidentke, in├Żm ├║stavn├Żm ─Źinite─żom a najnov┼íie zasa aj novin├írom s├║ existen─Źnou hrozbou pre na┼íu demokraciu.

Vulg├írnos┼ą, n├ísilie a teror sa nesm├║ sta┼ą s├║─Źas┼ąou na┼íich ┼żivotov. Niektor├ş slovensk├ş politici, ale aj zahrani─Źn├ş akt├ęri, pou┼ż├şvaj├║ zastra┼íovanie a ┼í├şrenie popla┼ín├Żch spr├ív ako cestu k moci. Nepochybujeme o tom, ┼że ich bud├║ vyu┼ż├şva┼ą aj ako n├ístroj vl├ídnutia, ak sa k nej po vo─żb├ích dostan├║. Toto v┼íak hroz├ş vy├║sten├şm do nekontrolovate─żn├ęho ob─Źianskeho konfliktu.

Bohu┼żia─ż, zo strany ┼ít├ítnych org├ínov a prokurat├║ry na toto neprich├ídza adekv├ítna reakcia. ┼át├ít, ktor├Ż nedok├í┼że ├║─Źinne ochr├íni┼ą svojich predstavite─żov, nedok├í┼że ochr├íni┼ą ani svojich ob─Źanov. ┼áokuj├║ce je, ┼że ani gener├ílny prokur├ítor nepom├íha zabezpe─Źi┼ą pokoj a poriadok. Jeho ml─Źanie m├í za n├ísledok, ┼że vulg├írnos┼ą a zastra┼íovanie sa stalo na Slovensku samozrejmos┼ąou.

Vyz├Żvame preto ┼ít├ítne org├íny, aby si riadne plnili v┼íetky svoje ├║lohy a nedovolili ohrozovanie bezpe─Źnosti a z├íkladn├Żch pr├ív ob─Źanov. Predseda ODS, gener├íl Pavel Macko: ÔÇ×My sa nenech├íme zastra┼íi┼ą extr├ęmistami. Sme pripraven├ş postavi┼ą sa do ─Źela z├ípasu za slu┼ín├ę a demokratick├ę Slovensko, bezpe─Źn├ę a spravodliv├ę pre v┼íetk├Żch jeho ob─Źanov. Na┼íe hodnoty a postoje s├║ nemenn├ę, na┼íe odhodlanie je nezlomn├ę. Svojimi ┼żivotn├Żmi pr├şbehmi sme u┼ż dok├ízali, ┼że sa nenech├íme zastra┼íi┼ą a svojich spoluob─Źanom neopust├şme pod ┼żiadnou hrozbou.ÔÇť

ÔÇ×Budeme pevne h├íji┼ą demokraciu, presadzova┼ą posil┼łovanie pr├ívneho ┼ít├ítu a profesionaliz├íciu ┼ít├ítneho apar├ítu. R├ízne odmietame extr├ęmizmus a vyhr├í┼żky v politike. Iba demokratick├í ob─Źianska spolo─Źnos┼ą, slobodn├í a kultivovan├í v├Żmena n├ízorov a ide├ş a vz├íjomn├Ż re┼ípekt a spolupr├íca m├┤┼żu zabezpe─Źi┼ą pre v┼íetk├Żch ob─Źanov bezpe─Źnos┼ą a pokojn├Ż ┼żivot,ÔÇť dod├íva gener├íl Pavel Macko.

Za
gen. Pavel Macko, predseda ODS