ZNAMENAJÚ PROTESTY V RUSKU ZMENU POMEROV?

Meno, Alexej Navaľnyj, dnes pozná asi každý, kto hoci len okrajovo sleduje správy. Svojimi kritickými vyjadreniami na adresu Vladimíra Putina a ruskej spoločnosti bol známy už skôr. Ako občiansky aktivista odkryl viaceré korupčné schémy a škandály spájané na príklad s bývalým ruským premiérom a Putinovým blízkym spolupracovníkom Dmitrijom Medvedevom. Ale za posledný týždeň sa, doslova, spolu s Joeom Bidenom, dostal do čela hitparády v rámci zahraničnej politiky.

Minulý týždeň sa Alexej Navaľnyj vrátil z Nemecka. Už skôr bolo avizované, že ho v Rusku zatknú kvôli nedodržaniu podmienok podmienečného prepustenia. Samotné obvinenie je dosť kontroverzné, no napriek tomu, Navaľného zatkli na moskovskom letisku Šeremetievo, čo vyvolalo vlnu protestov po celej krajine. V niektorých mestách to boli dokonca prvé protesty od čias boľševickej revolúcie v roku 1917! Z tejto situácie vyvstáva niekoľko otázok.

Je Alexej Navaľnyj jediným konkurentom Vladimíra Putina?

Dokáže Alexej Navaľnyj politicky „zlomiť väz“ Kremľu?

Znamená to, že v Rusku sa začínajú diať zmeny smerujúce k demokratizácií spoločnosti?

Čo to znamená pre nás a ďalšie krajiny z hľadiska medzinárodnej politiky?

Alexej Navaľnyj je v súčasnosti nepochybne najvýraznejšou osobnosťou ruskej opozície. Na druhej strane, Navaľnyj sedí vo väzení a Putin v Kremli so všetkými esami v rukáve. Je preto pravdepodobné, že Kremeľ zvolí vyčkávaciu taktiku, podobne ako to urobil Alexander Lukašenko po sfalšovaných voľbách spred pol roka. Lenže, na rozdiel od bieloruských protestov, protesty v Rusku majú silného lídra v podobe dlhodobého kritika vládnej garnitúry a korupčných pomerov. Preto zrejme ani Putin nemôže byť celkom nečinný a len ticho sedieť a čakať kým búrka prehrmí. Viacerí analytici predpokladajú, že v povolení na Navaľného liečenie v Nemecku je akoby zašifrovaná správa, aby ostal v zahraničí a domov sa radšej nevracal. Aj keď nechceme konšpirovať, Putin určite len tak nedovolí, aby mu pod nosom vyrástol druhý Sacharov. Preto je možné predpokladať, že na osobu Alexeja Navaľného, alebo na jeho rodinu, bude vyvíjaná aktivita s cieľom „upratať ho niekde do zahraničia,“ kde nebude tak nebezpečný.

Od 23.01.2020 sa na protestoch po celom Rusku zúčastnili desaťtisíce ľudí. Presné údaje nie sú známe, ale aj keď vezmeme do úvahy najoptimistickejšie odhady, stále to bolo len 1% dospelej populácie. Boli to hlavne prívrženci Alexeja Navaľného, ktorých rady sa stále viac rozširujú. Na druhej strane, je tu otázka „Tajomného hradu v Karpatoch“, teda utajovanej Putinovej vily. Treba priznať, že to nie je Putinova jediná luxusná nehnuteľnosť a o jej existencií sa vedelo už niekoľko rokov. Dôležité je, že táto vila sa teraz stala symbolom skorumpovaného putinského režimu. Zároveň, antikorupčný náboj zjednotil širšie vrstvy spoločnosti, mestskú inteligenciu, feministky, liberálov, ale aj nacionalistov, ktorí vyčítajú Putinovi jeho politiku voči stredoázijským krajinám. Nie sú to všetko len prívrženci Alexeja Navaľného, ale celý tento spoločenský pohyb dostáva práve jeho tvár.

Z medzinárodného hľadiska, viaceré európske štáty, aj keď nie všetky štáty EÚ, prejavili svoju kritiku voči Kremľu. Avšak až budúcnosť ukáže, ako sa voči tomu aj reálne postavia a či neuprednostnia obchodno – politický záujem. Konkrétne máme na mysli budúcnosť projektu Nord Stream 2, do ktorého sú zaangažované viaceré európske krajiny, ktoré dnes kritizujú pomery v Rusku.

Je veľmi dobré, že Slovenská Republika sa zasadzuje za dodržiavanie demokratických práva slobôd aj v iných krajinách a že sledujeme dianie v Rusku. Je to dôležitá krajina z hľadiska našej energetickej bezpečnosti. Zároveň, ako je správne uvedené v nedávno schválenej stratégií, je pre nás bezpečnostnou výzvou. Preto by sme mali o to viac sledovať celú situáciu a zasadzovať sa o dodržiavanie demokracie a občianskych práv. Pretože ani demokracia, ani občianske práva, nie sú obchodné komodity.

Je dnes veľmi ťažké povedať, či Alexej Navaľnyj vyjde z tohto súboja ako politický víťaz. V každom prípade, ruská spoločnosť za posledný týždeň urobila významný krok smerom k demokratizácií.