ODMIETAME ŠTÁTNY TERORIZMUS AKO NÁSTROJ BOJA PROTI OPOZÍCII A SLOBODNEJ TLAČI!

Násilné zadržanie civilného dopravného lietadla, pohybujúceho sa v medzinárodnom vzdušnom priestore, pod falošnou zámienkou teroristickej hrozby považujeme za neakceptovateľný akt štátneho terorizmu. Bezpečnostné zložky bieloruského diktátorského režimu Alexandra Lukašenka sa dopustili bezprecedentného ohrozenia bezpečnosti medzinárodnej leteckej prepravy. Bieloruské úrady pod hrozbou násilia zaútočili na let civilného dopravného lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho po plánovanej trase v medzinárodnom vzdušnom koridore na trase Atény – Vilnius.

Ako zámienku použili falošnú teroristickú hrozbu a lietadlo tesne pred opustením bieloruského vzdušného priestoru odklonili od plánovanej trasy a násilne ho prinútili pristáť v Minsku. Následne bieloruské úrady porušili nedotknuteľnosť osôb a posádky lietadla pohybujúceho sa po schválenej medzinárodnej leteckej trase a násilne vnikli na palubu. Nenašli žiadnu bezpečnostnú hrozbu, ale zadržali novinára, ktorý sa nepáči miestnej diktatúre. Tomu momentálne hrozí vysoký trest, alebo aj trest smrti v zinscenovanom procese pod falošnou zámienkou.

ODS – občianski demokrati Slovenska ostro odsudzujú tento bezprecedentný akt medzinárodného terorizmu. Lukašenkov režim v praxi demonštroval odhodlanie porušovať všetky svoje medzinárodné záväzky pre ochranu medzinárodnej leteckej prepravy a základných ľudských práv. Slobodná tlač a sloboda prejavu sú pre nás základnými hodnotami, ku ktorým sa Občianski demokrati Slovenska hlásia v článkoch 1 a 4 našej Bystrickej deklarácie (www.ods.sk).

Vyzývame vládu SR, aby cestou ministerstva zahraničných vecí ostro odsúdila tento akt bieloruského režimu na pôde OBSE, NATO a EÚ. Súčasne podporujeme zavedenie prísnych sankcií voči režimu Alexandra Lukašenka, ktoré prihliadnu na oprávnené záujmy bieloruského ľudu.