COVID-19 JE NEBEZPEČNÝ, ALE CHUDOBA TIEŽ!

V týchto dňoch sa pre druhú vlnu pandémie radikálne sprísňujú opatrenia proti šíreniu vírusu. Súhlasíme, že COVID-19 je nebezpečný, ale brániť jeho šíreniu tak, že zabránime množstvu ľudí pracovať, a tým ich zruinujeme, nie je riešenie. Radikálne obmedzenia počtu návštevníkov kultúrnych, spoločenských a športových podujatí znamená, že väčšina bude zrušená a ľudia, ktorí v tejto oblasti pracujú zostanú bez príjmu. Navyše, ich pocit frustrácie sa stupňuje po tom, ako vidia, že aj uplatňovanie opatrení sa robí podľa dvojakého metra. Kým na koncert sa dnes nedostane prakticky nikto, môžeme len hádať, koľko ľudí sa v utorok stretne v Šaštíne na púti. Modlitba môže niekoho povzbudiť, ale nezabráni šíreniu vírusu a už vôbec nezaplatí účty ľuďom, ktorí sú bez práce.

Riešenie? Áno, prevencia je dôležitá, ale obmedzenia nesmú ruinovať ľudí! Preto by bolo namieste zvážiť prísne nastavené kritéria na počet ľudí na podujatiach a skôr sa zamerať na dodržiavanie hygienických opatrení, ako sú rúška, pravidelná dezinfekcia, či vetranie. Lebo ak sa bude ekonomická kríza ešte viac prehlbovať, pochováme kultúrne a športové inštitúcie a položíme na kolená množstvo živnostníkov a ich rodiny. Potom bude mať problémy aj štát, ktorý sa bude musieť postarať o ľudí, ktorí sa ocitli na hranici chudoby. A to už nezachráni ani Fond pomoci.

foto: wisegeek.com