Slováci si zaslúžia prokuratúru bez politických zásahov

Slováci si zaslúžia prokuratúru bez politických zásahov 2

Slováci si zaslúžia prokuratúru bez politických zásahov

Spoločnosť pozitívne vníma snahy čestných a odvážnych vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí sa neboja trestne stíhať gaunerov, ktorí si zo štátu urobili svoje zlaté prasiatko a podľa vyšetrovateľov dokonca bez hanby vypaľovali čestných podnikateľov, alebo sa inak spreneverili prísahe, ktorú pred verejnosťou a bohom skladali.

Bez hĺbkovej reformy prokuratúry, trestného poriadku, súdnictva alebo polície však očistný proces nikdy nedotiahneme do úspešného konca, pretože budeme vždy tŕpnuť, či trestné stíhanie bude nejakému politickému klanu alebo oligarchií po vôli. Spravodlivosť však nie je a ani nesmie byť na predaj.

Talianska spoločnosť si na prelome 80. a 90. rokov prešla horšou očistnou tortúrou ako my. Táto „očista“ spoločnosti, najmä eliminácia Cosa Nostry a neslávne známej rodiny Corleone na čele so zločincom Riinom, však bola možná nielen vďaka odvahe veľkých bojovníkov proti mafii – Falconeho a Borsellina, ktorí za svoj principiálny postoj zaplatili životom, ale najmä vďaka reformám v rezorte spravodlivosti, ktoré odpolitizovali prokuratúru a vytvorili prostredie, v ktorom sa žiaden poctivý prokurátor nemusel obávať politických tlakov od mocou a krvavými peniazmi skorumpovaných potentátov politickej moci. Stalo sa tak vďaka tlaku verejnosti.

Slovenská spoločnosť je v podobnom rozpoložení, vidíme brutálne zastrašovanie vyšetrovateľov a prokurátorov špičkami politickej moci, ktorí jej po voľbách sľubujú revanš.

✅ Ak súhlasíte s našimi názormi, podporte nás. Viac informácií nájdete na http://ods.sk/pridajte-sa-k-nam/ ✅