JE ČAS BRAŤ NAŠU BEZPEČNOSŤ VÁŽNE

Je najvyšší čas na očistu a zefektívnenie našich bezpečnostných služieb

Udalosti v susednom Česku, nestabilita u nášho východného suseda a nedávne masívne kybernetické hrozby ukazujú nárast bezpečnostných hrozieb. Je najvyšší čas, aby si Slovensko upratalo doma a prijalo účinné opatrenia na zaistenie vlastnej bezpečnosti.

O rozsahu aktivít ruskej vojenskej rozviedky v susednom Česku stále nemáme dostatok informácií. Avšak samotné podozrenie, že za mohutnými výbuchmi v muničnom komplexe sú ruské štátne orgány, je obrovský šok pre Česko a medzinárodné spoločenstvo. Akékoľvek zľahčovanie alebo prípadné ospravedlňovanie tejto vojenskej sabotáže je neprijateľné. Došlo k nej už v roku 2014 v dobe vrcholiacej ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny po ilegálnej anexii Krymu. V každom prípade situácia je veľmi vážna, keď sa vedenie českého štátu, známe relatívne dobrými vzťahmi s Ruskom, odhodlalo na vyhostenie 18 diplomatov. Urobilo tak napriek tomu, že riskuje úplné uzavretie svojej ambasády v Moskve v dôsledku ruskej odvety.

Každá krajina má svoje legitímne záujmy, má ich aj Rusko. Krajiny majú právo komunikovať a presadzovať svoje záujmy navonok. Spôsobom, akým to v posledných rokoch robí Rusko, je neprijateľným konaním štátu v 21. storočí. Rusko je naviac stálym členom rady bezpečnosti OSN. Použitie ozbrojeného násilia na dosiahnutie zmeny štátnych hraníc, útoky na území iných štátov na likvidáciu predstaviteľov opozície a režimu nepohodlných ľudí a dokonca otvorená sabotáž štátnej infraštruktúry cudzích krajín sú neakceptovateľné.

My, občania združení v občianskom združení ODS – občianski demokrati Slovenska vyzývame vládu SR a bezpečnostné zložky štátu, aby bezodkladne prijali účinné opatrenia na zaistenie suverenity Slovenskej republiky a bezpečnosti všetkých občanov. Nemôžeme si dovoliť riziko, že ktokoľvek, komu sa nepáčia naše záujmy a to, s kým ich presadzujeme, zaútočí aj na naše muničné sklady, kľúčovú fyzickú alebo kybernetickú infraštruktúru štátu.

Udalosť v Čechách sa mala stať už pred takmer siedmimi rokmi. Preto všeobecné vyhlásenie vedenia SIS o tom, že prijalo dodatočné opatrenia, považujeme za nedostatočné. Opatrenia šité horúcou ihlou a len naoko, podobné pandemickému plánu z leta minulého roku, sú nám nanič. Naše spravodajské služby, ale aj vedenie polície sú značne skompromitované podozreniami o spolupráci ich najvyšších predstaviteľov s organizovaným zločinom. Vylúčiť sa nedá ani prienik cudzej moci do bezpečnostného aparátu štátu.

Bezpečnostné zložky SR celé roky prehliadali externé hrozby a priame rozkladné pôsobenie cudzích spravodajských služieb na našom území. Prakticky bez povšimnutia zostáva vytváranie polovojenských organizácií s otvorenou politickou agendou a odmietaním súčasného ústavného zriadenia. Štát účinne nereaguje na ich spoluprácu so zahraničnými aktérmi, podozrivými z priameho podielu na ilegálnych ozbrojených aktivitách. Rovnako nie je zrejmé, kto financuje rozsiahlu sieť tzv. alternatívnych médií, ktoré otvorene šíria proruský naratív a cielené dezinformácie na oslabenie základných funkcií štátu.

Potrebujeme dlhodobé a systematické opatrenia pre zaistenie základnej bezpečnosti štátu. Ich súčasťou musia byť:
🔹 opatrenia na dôslednú očistu našich bezpečnostných zložiek,
🔹 ich profesionalizácia a dôsledné pôsobenie voči organizovanému zločinu a rozkladnému pôsobeniu cudzích agentov,
🔹 zásadným spôsobom je treba zmeniť aj systém bezpečnostných previerok, aby slúžil bezpečnostným záujmom Slovenskej republiky.

Za
o.z. ODS – občianski demokrati Slovenska