NAJVÄČŠÍ MORÁLNY HAZARD PRICHÁDZA OD VLÁDNEJ KOALÍCIE

Nikto na svete nebol pripravený na pandémiu a krízu takého rozsahu. Ale ani toto konštatovanie nemôže byť ospravedlnením katastrofálneho spôsobu riadenia nášho štátu v tejto ťažkej kríze. To isté platí pre infantilnú až nenávistnú komunikáciu predstaviteľov vládnej koalície.

Vládna koalícia je nekompetentná, politikárči a aj počas ťažkej krízy povýšila permanentný boj o voliča nad potreby občanov. Za púhych desať mesiacov dosiahla prepad Slovenska zo svetového lídra v boji s covid-19 na predposledné miesto na svete. Treba si priznať, že v tomto ohľade sme zlyhávajúci štát, ktorý sa prepadol hlboko aj pod rozvojové krajiny Ázie, Afriky, či Latinskej Ameriky.

Toto sa nedá vysvetliť žiadnymi objektívnymi dôvodmi. Výrazný podiel na tom majú subjektívne chyby a neschopnosť riadiť krízu na strane vládnej koalície. Hlavnou príčinou je absolútna nesúdržnosť koaličných partnerov, ich nelojálnosť voči sebe a voči trpiacim občanom a neschopnosť čokoľvek zmysluplne a premyslene riadiť.

Posledná tlačová konferencia predstaviteliek SaS k čerpaniu eurofondov a využívaniu pomoci EÚ je len špičkou ľadovca. Dokonale však ilustruje morálny a kompetenčný rozklad koalície. Je to smutné, že vládni politici sa nevedia dohodnúť a držať pokope ani len v rámci jednej vlastnej strany a naviac verejne útočia na zvyšok koalície. No skutočnou hanbou je, že dokonca až Európska komisia musí vyvracať verejné klamstvá a poukazovať na úplnú nekompetentnosť dvoch poslankýň liberálov.

Občania dali vo voľbách vládnej koalícii veľmi silný mandát na politickú zmenu a na obnovenie právneho štátu a demokracie na Slovensku. Nestačí pozatvárať zopár mafiánskych gaunerov. Koalícia predsa dostala mandát na vládnutie a správu nášho štátu, jeho rekonštrukciu a návrat Slovenska medzi hrdé a vyspelé demokratické krajiny. Bohužiaľ, namiesto toho, aby sa vládne strany sústredili na realizáciu tohto mandátu, tak nezmyselne bojujú o to, kto si pripíše viac z „budúcich zásluh“. Medzitým kolabuje poddimenzované a roky rozkrádané zdravotníctvo, na covid denne zomiera viac ako sto ľudí a krajina upadá vo všetkých smeroch.

Občania od vládnych strán oprávnene očakávajú, že sa v časoch najťažšej krízy od druhej svetovej vojny zomknú, odložia spory a partikulárne záujmy bokom a budú pracovať spoločne pre záchranu životov a zdravia, riešenie krízy a zveľadenie nášho štátu. Schopnosť zomknúť sa v záujme prežitia vykazujú aj spoločenstvá primitívneho hmyzu. Je načase, aby tak začali robiť aj vládni politici. Tí majú národ zjednocovať a viesť a nie riešiť svoje preferencie a rozosievať medzi ľuďmi úzko stranícky motivovanú nedôveru a nenávisť.

Predstavitelia SaS asi najčastejšie argumentujú takzvaným morálnym hazardom pri diskusii o ekonomických opatreniach na riešenie dopadov krízy. No ďaleko väčšie nebezpečenstvo pre budúcnosť demokracie vyplýva z morálnej devastácie, ktorú generuje táto vládna koalícia tým, ako riadi túto krízu, ako komunikuje svoje opatrenia s občanmi a ako komunikujú vládne strany a ich predstavitelia medzi sebou. Vláda nedostala žiadny mandát na to, aby stavala občanov pred voľbu „buď mafiánsky štát, alebo naša anarchia“.

Občianski demokrati Slovenska vyzývajú predstaviteľov vládnej koalície, aby prestali obťažovať občanov svojimi nenávistnými statusmi a neustálym bojom o preferencie. Jedinou a v súčasnej situácii životne dôležitou úlohou vlády je zjednocovať krajinu a rozumnými opatreniami ju vyviesť z ťažkej krízy. V opačnom prípade skončia na smetisku dejín a budú čiernou kapitolou v dejinách Slovenska, za ktorú budú pykať ešte naše vnúčatá.

Pavel Macko
o.z. Občianski demokrati Slovenska