Odsudzujeme zámerné útoky na civilistov

ODS – Občianski demokrati Slovenska ostro odsudzujú brutálne útoky na civilistov a masívne porušovanie ženevských konvencií zo strany Ruska.

Fašistický moskovský režim opäť pokračuje v bezbrehom zabíjaní civilistov. Najnovšie zhodili bombu na divadlo v Mariupole. Ak sa potvrdí, že sa tam ukrývali stovky civilistov, bude to obrovský masaker. Na toto nemôže platiť žiadna výhovorka. Je povinnosťou bojujúcich strán maximálne dbať na ochranu civilistov pri vedení vojenských operácií. Je hrozné, že krajina, ktorá sa pýši Čajkovským a inými velikánmi kultúry, bombarduje divadlá.

Ruská federácia ako agresor a jej invázne vojská systematicky porušujú základné zásady medzinárodného humanitárneho práva pri vedení ozbrojených konfliktov vyjadrené v 4 ženevských konvenciách z roku 1949 a dodatkových protokoloch a rezolúciách:

🔸vojenská nevyhnutnosť
🔸rozlišovanie kombatantov a civilistov
🔸proporcionálnosť použitia smrtiacej sily
🔸humánnosť
🔸rešpektovanie ľudskej dôstojnosti

Ak bude vyvražďovanie a vyháňanie civilistov pokračovať, medzinárodné spoločenstvo bude skôr či neskôr musieť prehodnotiť svoj prístup, najmä vojenské nezapájanie sa. Podporuje to aj čl. 42 Charty OSN. Ukrajina nie je Rusko a ochrana ukrajinských civilistov na ukrajinskom území aj vojenskými prostriedkami by nebola útokom na Rusko, ale ochranou Ukrajiny v súlade s citovaným článkom charty OSN.

Zatiaľ Rusko účinne blokuje prijatie účinných opatrení BR OSN.

✅ Ak súhlasíte s našimi názormi, podporte nás. Viac informácií nájdete na http://ods.sk/pridajte-sa-k-nam/ ✅