DIKTÁTORI SA INŠPIRUJÚ

Rôzni ľudia si berú príklad z rôznych vzorov, či čerpajú inšpirácie od iných. Aj diktátori sa inšpirujú. Pekným príkladom toho je počínanie ruských vyšetrovacích orgánov počas včerajšieho zatýkania viacerých predstaviteľov opozície.

Včera, 01.06.2021, bol zadržaný opozičný politik Dimitrij Gudkov. Je podozrivý zo spáchania majetkového podvodu. Dôvodom na zadržanie malo byť to, že firma v ktorej Gudkov figuruje, nezaplatila nájomné v rokoch 2015 – 2017.

Ak je to skutočne tak, potom by sa celá situácia mala riadne vyšetriť. Na druhej strane, v Rusku sa už v septembri uskutočnia parlamentné voľby, v ktorých chcel kandidovať aj Gudkov. Je namieste otázka, že ak malo ísť o rozsiahlu majetkovú škodu spred niekoľkých rokov, prečo vyšetrovatelia začali konať až teraz? Tiene podozrenia sú o to väčšie, ak si spomenieme na obštrukcie v prípade niekoľkých kandidatúr Alexeja Navaľného…

Tlak na opozíciu zo strany Kremľa pred septembrovými voľbami začína silnieť. Polícia zadržala aj Andreja Pivovarova, výkonného riaditeľa opozičného hnutia Otvorené Rusko. Zadržanie sa opäť odohralo v lietadle, podobne ako v prípade bieloruského novinára, Ramana Prataševiča. Lietadlo s Pivovarovom na palube, zadržali na štartovacej dráhe. Hnutie Otvorené Rusko potom ohlásilo ukončenie činnosti z obáv o bezpečnosť svojich členov. Vládni predstavitelia jednoducho, nechcú politickú konkurenciu.

Prezident Putin dlhodobo pracuje na eliminovaní najvýznamnejších opozičných predstaviteľov.

Takéto postupy nemajú nič spoločné s demokratickými zásadami, právnym štátom a slobodnými voľbami. Porušujú ľudské práva a vyžadujú si aj našu zvýšenú pozornosť, pretože autoritárske režimy sú lákavé pre mnohých politikov, ktorí sa naoko hlásia k demokratickým princípom, ale v skutočnosti by nepohrdli aspoň malou dávkou autoritárstva. Spomeňme si na výroky Andreja Danka, ktorý otvorene vyjadroval svoje sympatie k Alexandrovi Lukašenkovi, Vladimírovi Putinovi, či Viktorovi Orbánovi. Bohužiaľ, aj dnes niektorí politici poškuľujú po týchto pánoch.

ODS – občianski demokrati Slovenska, vyzývame našich vládnych predstaviteľov, aby sa zasadzovali za dodržiavanie ľudských práv, demokratických princípov a princípov právneho štátu nielen u nás, ale aj v zahraničí. Chrániac demokraciu vo svete ju uchránime aj u nás doma.