ODMIETAME SNAHU O POLITIZÁCIU VYŠETROVANIA A ZASTRAŠOVANIE VYŠETROVATEĽOV!

Polícii a prokuratúre sa čiastočne rozviazali ruky a konečne môžu konať bez strachu z perzekúcie. Bohužiaľ, začína byť vidieť, ako hlboko prenikla korupcia a mafiánske praktiky do všetkých inštitúcií a zákutí štátu. Na povrch vychádzajú veľmi silné podozrenia, že tí, čo nás mali chrániť, masovo zneužívali svoju moc. Mohli tak konať len vďaka tomu, že im to niekto umožnil a preto, že mocensko-politickým skupinám sa podarilo paralyzovať činnosť štátnych orgánov.

My, ODS – občianski demokrati Slovenska, plne rešpektujeme prezumpciu neviny a základné pravidlá demokratického štátu. Tie platia aj pre činnosť orgánov činných v trestnom konaní spolu s ustanoveniami Trestného poriadku. O prípadnej vine podozrivých osôb môže rozhodnúť len nezávislý súd. Vážne a rozsiahle podozrenia však smerujú aj do súdnej moci. Odmietame akékoľvek snahy o zľahčovanie vážnych podozrení a snahu o politizáciu vyšetrovania, diskreditáciu práce polície a prokuratúry a dokonca zastrašovanie policajtov a prokurátorov, ktorí našli odvahu konať. Najmä, ak sa takéto hlasy a hrozby ozývajú od tých, ktorí nesú minimálne politickú zodpovednosť za súčasný stav spoločnosti a orgánov štátu.

Teraz je čas, aby sa všetci občania rázne postavili za čestných policajtov a prokurátorov. Nechajme vyšetrovateľov konať, aby zistili skutočnú pravdu a mali šancu dokázať ju v riadnom súdnom konaní. Rovnako, ako podozriví musia mať šancu obhájiť svoju nevinu. Sme presvedčení, že vyšetrovanie podozrení z páchania zločinov a zneužívania moci nie je nijako politicky motivované a že sa nesmie zastaviť len u podozrivých nominantov jednej politickej garnitúry. Trváme na tom, aby boli vyšetrené všetky podozrenia bez ohľadu na osoby a politické väzby. Nesmieme dopustiť, aby jedna garnitúra „našich ľudí“ bola nahradená druhou. Potrebujeme skutočnú, nielen čiastočnú očistu spoločnosti.

Preto nechajme orgány činné v trestnom konaní objektívne odhaliť celú pravdu. Našu minulosť to nezmení, ale bude to mať zásadný dopad na našu budúcnosť. Ak chceme skutočnú demokratickú spoločnosť a fungujúci právny štát, musíme očistiť a plne sfunkčniť jeho základné inštitúty.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]